1.ΑΣΗΜΙ (ΑΡΓΥΡΟΣ AG)
Είναι ένα λευκό μαλακό και λαμπερό μέταλλο, ο καλύτερος αγωγός θερμότητας που υπάρχει και εξαιρετικά όλκιμο. Σπάνια βρίσκουμε αυτοφυή άργυρο στη φύση. Το μεγαλύτερο μέρος του παράγεται κυρίως ως υποπροϊόν από την εκμετάλλευση άλλων στοιχείων, όπως ο χαλκός ή ο μόλυβδος.
ΒΑΘΜΟΙ-ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ
Ο βαθμός καθαρότητας του αργυρού εκφράζεται σε χιλιοστά (ποσοστό επί τοις χιλίοις του βάρους). Τα ασημένια είδη πρέπει να φέρουν σφραγίδα που δηλώνει το κράμα με το οποίο κατασκευάστηκε το αντικείμενο ή το κόσμημα, συνήθως 800‰ ή 925‰.
Επειδή το καθαρό ασήμι 1000‰ είναι μαλακό μέταλλο για να δουλευτεί αποτελεσματικά, δημιουργούνται κράματα με προσμίξεις άλλων μετάλλων, ώστε να «σκληρύνει» και να μας δώσει αντικείμενα ανθεκτικά για καθημερινή χρήση π.χ. μαχαιροπήρουνα φαγητού, δίσκους σερβιρίσματος ή προσωπικά είδη όπως μπρελόκ, χαρτοκόπτες, κοσμήματα, κομπολόγια κτλ.
ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΣΚΕΥΗ-ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
Καθώς είναι εξαιρετικά σφυρηλατήσιμος, ο άργυρος ήταν πάντα το ιδανικό πολύτιμο μέταλλο για την κατασκευή μεγάλων πολύτιμων αντικειμένων, όπως είναι τα σκεύη για το τραπέζι, κηροπήγια, δίσκοι, σερβίτσια φαγητού, τσαγιερά, σαμπανιέρες, βάζα, φοντανιέρες, κανάτες κτλ.
Βεβαίως, παράγονται και εξαιρετικά βαρύτιμα κολιέ, σκουλαρίκια, δαχτυλίδια, βραχιόλια και καρφίτσες με απίστευτη ομορφιά και φινέτσα. Όντας ο άργυρος ένα «μαλακό» μέταλλο, βρίσκουμε και κοσμήματα σκαλιστά, ανάγλυφα, κατασκευασμένα με συρματερή τεχνική, πλαισιωμένα με λεπτές παραστάσεις, μαιάνδρους και ζωηρόχρωμες πολύτιμες πέτρες.
Στη μεταβυζαντινή περίοδο έχουμε και ασημένια κοσμήματα με διακοσμητικό χαρακτήρα. Η τεχνική είναι εγχάρακτη, σφυρήλατη, χυτή, διάτρητη και συνδυάζεται πολλές φορές με χρυσό Κ14 ή και Κ18.
Εξαιρετικά λοιπόν βραχιόλια-μανσέτες, σταυρούς με ρουμπίνια, ζαφείρια και σμαράγδια καθώς και μπιζουτιέρες με τυρκουάζ πέτρες, συλλεκτικές ταμπακιέρες και μανικετόκουμπα με μαργαριτάρια και λάπις λάζουλι, όλα χειροποίητα.
ΑΣΗΜΕΝΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Οι ασημένιες εικόνες εντυπωσιάζουν πολύ στις μέρες μας. Πιστά αντίγραφα παλιών βυζαντινών εικόνων σε ασήμι 925ο με αγιογραφίες, δίνουν εικόνες μοναδικής αξίας και ομορφιάς.
Έτσι, έχουμε εικόνες με ασημένια κορνίζα σε μοντέρνο ξύλο, με ασημένια φωτοστέφανα, με χειροποίητες μεταξοτυπίες και ασήμι σε παλαιωμένο φυσικό ξύλο.
Στη διακόσμηση περίοπτη θέση έχουν τα συμβολικά θέματα όπως ο Χριστός, ο Σταυρός, η Παναγία, οι Άγιοι, το δέντρο της ζωής, ο Μυστικός Δείπνος κτλ.
Η τεχνική της χειροποίητης σηρογραφίας έρχεται να δώσει καινούργιο στυλ στις «βυζαντινές εικόνες». Τα φωτοστέφανα στολίζονται με πολύχρωμες πέτρες και επιχρυσώνονται με χρυσό Κ22 συνήθως.
2. ΧΡΥΣΟΣ (Αu)
O χρυσός είναι ένα δημοφιλές μέταλλο, λαμπερό σε χρυσοκίτρινο χρώμα με εξαιρετική λάμψη. Είναι δημοφιλής επειδή μπορεί να πάρει κάθε μορφή που μπορεί να συλλάβει ένας τεχνίτης καθώς είναι το πιο έλατο και το πιο όλκιμο μέταλλο.
ΚΑΡΑΤΙΑ – ΒΑΘΜΟΙ
Η περιεκτικότητα σε χρυσό εκφράζεται σε μέρη ένα προς χίλια 1/1000. Ο καθαρός χρυσός είναι 1000/1000. Χρησιμοποιείται επίσης ο όρος καράτι (=1/24). Ο καθαρός χρυσός είναι 24 καράτια. Στην κατασκευή κοσμημάτων χρησιμοποιείται κυρίως χρυσός 585/1000 (14 καράτια), συχνά 750/1000 (18 καράτια) και σπανιότερα 375/1000 (9 καράτια). Ο χρυσός 18Κ είναι το πιο αναγνωρισμένο κράμα χρυσού στον κόσμο και είναι χαρακτηρισμένο ως «18Κ» στις ΗΠΑ και ως «750» στην Ευρώπη.
ΧΡΥΣΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
Επειδή ο καθαρός χρυσός Κ24 είναι μαλακό μέταλλο, δημιουργούνται συχνά κράματα με προσμίξεις για να «σκληρύνει» και να δουλευτεί πιο αποτελεσματικά για την κατασκευή κοσμημάτων.
Συνήθως ο χρυσός για να γίνει Κ18 αναμιγνύεται με χαλκό, ασημί, ψευδάργυρο ή και άλλα μέταλλα. Σε χρυσό Κ18 βρίσκουμε κοσμήματα εμπνευσμένα από την αρχαϊκή, την κλασική και τη βυζαντινή περίοδο. Εξαιρετικά δαχτυλίδια, κολιέ, σκουλαρίκια και βραχιόλια πλαισιωμένα με πολύτιμους λίθους, μαργαριτάρια, ρουμπίνια, ζαφείρια, σμαράγδια, τουρμαλίνες και μπριγιάν.
Τα αρχαϊκά κοσμήματα που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια του Μυκηναϊκού και του Κρητικού πολιτισμού είναι χρυσά, σε χρυσό 18 καρατίων χωρίς πολύτιμους λίθους και είναι σφυρήλατα και συρματερά. Φέρουν αναπαραστάσεις ανθρώπινων μορφών ή ζώων, κριάρια, λιοντάρια φίδια, μέλισσες, δελφίνια και λουλούδια.
Σε χρυσό Κ14 και Κ18 έχουμε κοσμήματα που αποπνέουν το δυναμισμό των 80ς, art deco μενταγιόν, δαχτυλίδια κοκτέιλ, vintage κομμάτια, σταυρούς με δυναμικό design, κολιέ με μαργαριτάρια και χρυσό κούμπωμα σε folklore ύφος, chandelier σκουλαρίκια και ethnic βραχιόλια χειροποίητα και μη. Και βεβαίως για ένα πιο ανανεωμένο look όλα αυτά τα κοσμήματα παράγονται και σε ροζ χρυσό (χρώμα που μας το δίνει η πρόσμιξη του χρυσού με χαλκό).
ΒΕΒΕ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
Βεβαίως υπάρχουν και χαρούμενα bebe κοσμήματα σε χρυσό K14 και σε χρυσό K18. Παναγίτσες, φυλαχτά, κωνσταντινάτα, μπλε «ματάκια» για γούρι και καλοτυχία, σταυροί βαπτιστικοί με πέτρες και μπριγιάν σε μασίφ αλυσίδες και τέλος υπέροχα βραχιολάκια με charms που είναι άλλωστε και η τελευταία λέξη της μόδας.
ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Ο χρυσός δεν μαυρίζει και δεν προσβάλλεται από τα περισσότερα χημικά προϊόντα. Θέλει προσοχή από τα χτυπήματα και από την απόξεση γιατί σημαδεύεται από γρατζουνιές και χάνει μέρος της λάμψης του με το χρόνο και την κακή καθημερινή χρήση.
3. ΛΕΥΚΟΧΡΥΣΟΣ
Σε τεχνικούς όρους δεν υπάρχει λευκόχρυσος στη φύση. Ο συνδυασμός του χρυσού με άλλα ελαφριά μέταλλα όπως για παράδειγμα το ρόδιο, που είναι «λευκό» μέταλλο, έχει σαν αποτέλεσμα, να παράγεται μια διαφορετική χρωματική απόχρωση. Έτσι, ο χρυσοκίτρινος χρυσός μετατρέπεται σε αργυρόλευκος χρυσός. Ο λευκόχρυσος είναι δημοφιλής εξαιτίας της εμφάνισης του και της χαμηλότερης τιμής του σε σχέση με την πλατίνα.
ΛΕΥΚΟΧΡΥΣΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
Σε λευκόχρυσο είτε K14 είτε K18 βρίσκουμε εξαιρετικά κοσμήματα για αρραβώνα, το παραδοσιακό μονόπετρο, μέχρι βέρες γάμου και αντρικά μανικετόκουμπα. Στην αγορά υπάρχουν ωραιότατα σκουλαρίκια δεμένα με μπριγιάν και πολύτιμες πέτρες, σοφιστικέ βραχιόλια με charms, trendy δαχτυλίδια με μαργαριτάρια και κολιέ με μεγάλες πέτρες που μοιάζουν με vintage.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΛΕΥΚΟΧΡΥΣΟΥ
Α. ΛΕΥΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ 18Κ – ΝΙΚΕΛΙΟΥ
- Χρυσός 75% που αναμιγνύεται με χαλκό, νικέλιo, ψευδάργυρο ή και παλλάδιο.
- Απαιτεί την επένδυση με ρόδιο και εκ νέου επικάλυψη ροδίου «επιροδίωμα» κατά τη διάρκεια του χρόνου, ανάλογα με την χρήση.
- Λιγότερο επεξεργάσιμος
- Ερεθισμός του δέρματος σ’ όσους είναι αλλεργικοί στο νικέλιο.
Β. ΛΕΥΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ 18Κ-ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ
- Χρυσός 75%, παλλάδιο 25%
- Απαιτεί την επένδυση με ρόδιο και εκ νέου επικάλυψη ροδίου «επιροδίωμα» κατά τη διάρκεια του χρόνου, ανάλογα με τη χρήση.
- Επεξεργάζεται εύκολα
- Ακριβότερος από το λευκόχρυσο K18 νικελίου
- Σχεδόν ποτέ δεν προκαλεί ερεθισμό του δέρματος.
4. ΠΛΑΤΙΝΑ (Ρt)
Η πλατίνα είναι ένα πανέμορφο μέταλλο που χρησιμοποιείται στη βιοτεχνία κατασκευής κοσμημάτων σε καθαρότητα 950/1000.
Η καθαρή πλατίνα στη φυσική της μορφή είναι αργυρόλευκη, σπάνιο μέταλλο πιο ακριβό σε αξία από το χρυσό που αναμιγνύεται στα εργαστήρια με υποδεέστερα λευκά μέταλλα για να πάρει «λευκή» όψη.
Δεν εξασθενεί, δεν αμαυρώνεται και είναι ιδανικό για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα καθώς είναι υπό-αλλεργικό.
ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
Είναι γνωστό ότι ένα τόσο πολύτιμο μέταλλο μεταμορφώνεται σε πολύτιμα κοσμήματα. Εξαιρετικά δαχτυλίδια με διαμάντια, μονόπετρα, περιδέραια, σκουλαρίκια με μπριγιάν και πολύτιμες πέτρες, καλαίσθητα βραχιόλια και ιδιαίτερες καρφίτσες από πλατίνα 950‰ είναι ότι πιο φίνο έχει να επιδείξει η κοσμηματοποιία του 21ου αιώνα σε χειροποίητη δουλειά.