header preciousgems

ΡΟΥΜΠΙΝΙ

Το όνομα «ρουμπίνι» προορίζεται αποκλειστικά για τις πανέμορφες κόκκινες πέτρες, από το πορτοκαλοκόκκινο ως το πορφυρό κόκκινο. Τα πιο περιζήτητα ξεχωρίζουν για το ζεστό και έντονο κόκκινο χρώμα τους που οφείλεται στην παρουσία χρωμίου.

Το ρουμπίνι κόβεται σε μπριγιάν, σε σχήμα αχλαδιού, τετράγωνο ή σε καμποσόν. Μερικές φορές ένα καμποσόν μπορεί να παρουσιάσει προσανατολισμένα εγκλείσματα βελονών ρουτιλίου, πράγμα που προκαλεί ένα φαινόμενο που λέγεται αστερισμός. Επειδή είναι ένα από τα πιο σκληρά υλικά της γης, κατέχει την ένατη θέση στην κλίμακα Mohs , ακριβώς πίσω από το διαμάντι, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην κατασκευή ακριβών κοσμημάτων.

roubinia

ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

Στολίζει ιδιαίτερα δαχτυλίδια με χρυσό Κ18, κολιέ σε vintage στυλ, bohemian σκουλαρίκια με διαμάντια, σταυρούς τρίχρωμους με ζαφείρια και σμαράγδια, καρφίτσες με μεγάλες πέτρες από τα ‘80ς και μοτίφ ροζέτες με διαμάντια.

ΖΑΦΕΙΡΙ

Το όνομα του σημαίνει «μπλε» στα αρχαία ελληνικά και οφείλεται στην παρουσία σιδήρου και τιτάνιου. Τα πιο περιζήτητα ζαφείρια είναι αυτά με έντονο μπλε χρώμα και βελούδινη όψη. Σήμερα, όταν μιλάμε για ζαφείρι αναφερόμαστε μόνο στο κορούνδιο μπλε χρώματος από πολύ σκούρο έως και απαλό γαλάζιο.

Για όλες τις άλλες ποικιλίες χρησιμοποιούμε αυτό το όνομα ακολουθούμενο από το χρώμα όπως π.χ. ροζ ζαφείρι. Ανάλογα λοιπόν με τα χημικά στοιχεία που υπάρχουν μέσα στην πέτρα, το ζαφείρι παίρνει ροζ, μωβ, πράσινες, γκρι, καφέ και κίτρινες αποχρώσεις. Αυτές οι πέτρες που ονομάζονται «fancy» δεν έχουν την αξία των μπλε, αλλά αρέσουν πολύ.

Ένας πολύ εντυπωσιακός τύπος εγκλείσματος, γνωστός ως αστερίας, είναι αυτός που δημιουργεί το ρουτίλιο στο εσωτερικό ζαφειριών και παράγει φωτεινές αναλαμπές με τη μορφή αστεριού 6 ακτινών. Αυτός ο αστερισμός διακρίνεται όταν η πέτρα είναι κομμένη καμποσόν.

ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

Έχουμε εξαιρετικά σκουλαρίκια chandelier, βραχιόλια ριβιέρες με ζαφείρια και μπριγιάν, multi-coloured δαχτυλίδια, minimal αντρικά μανικετόκουμπα και stylish μοτίφ λαιμού για μια εντυπωσιακή εμφάνιση.

ΣΜΑΡΑΓΔΙ

Είναι ένας από τους πιο περιζήτητους πολύτιμους λίθους χάρη στο εξαίσιο χρώμα του (έχει έντονο πράσινο χρώμα, με εξαίρετη λάμψη και διαφάνεια) και στη μεγάλη σκληρότητα του ( 8 στην κλίμακα Mohs)

Παλαιότερα το σμαράγδι χρησιμοποιούνταν συνήθως ακατέργαστο, όμως αργότερα, και εξαιτίας της ευαισθησίας του στα χτυπήματα, αναπτύχθηκε γι’ αυτή την πέτρα ένας ειδικός τύπος κλιμακωτής κοπής, που ονομάζεται «κοπή σμαραγδιού» (emerald cut). Έτσι εξαλείφεται κάθε οξεία γωνία και διατηρείται σχεδόν ολόκληρη η αρχική πέτρα.

ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

Συνδυάζεται πολύ ωραία με χρυσό κίτρινο Κ18 και μπριγιάν. Ωραίες πέτρες με έντονο πράσινο χρώμα στολίζουν περιδέραια και βραχιόλια-χειροπεδες εμπνευσμένα από την αρχαϊκή, την κλασική και τη βυζαντινή περίοδο. Επιπροσθέτως, είναι από τις πιο περιζήτητες πέτρες για τα αντρικά κοσμήματα όπως τα μανικετόκουμπα και τις γραβατοπιάστρες.

ΑΚΟΥΑΜΑΡΙΝΑ

aquamarine

Το όνομα της σημαίνει «νερό της θάλασσας». Είναι πολύτιμη πέτρα με χρώμα πράσινο γαλαζωπό ανοιχτό, αν και μπορεί να είναι και μπλε του ουρανού. Χάρη στην αξεπέραστη ομορφιά της χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμηματοποιία, χρειάζεται όμως λίγη προσοχή στη μεταχείριση γιατί είναι εύθραυστη.

ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

Είναι από τις λίγες πέτρες που χρησιμοποιούνται στην χρυσοχοΐα, είτε για να δεθούν σε ένα trendy κομμάτι είτε για να καρφωθούν σε ένα antique style κόσμημα εξίσου εντυπωσιακά. Σε rough ακουαμαρίνα βρίσκουμε βαπτιστικούς σταυρούς, chevalier δαχτυλίδια με χρυσό Κ18, fancy σκουλαρίκια δεμένα με rose quartz και πολύχρωμα βραχιόλια με rock crystal και φίλντισι.

ΤΟΠΑΖΙ

Τα τοπάζια ποικίλουν από τα ανοιχτά γαλάζια και τα άχρωμα ως τα κίτρινα, τα πορτοκαλί, τα καφέ και τα ροζ. Τα δείγματα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι συνήθως κίτρινα, μπλε ή καφέ επεξεργασμένα θερμικά ή και με ακτίνες γάμμα. Η σκληρότητα του το καθιστά κατάλληλο για χρήση στην κοσμηματοποιία αλλά λόγω του τέλειου σχισμού του πρέπει να προστατεύεται από απότομα χτυπήματα.

ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

Τα τοπάζια τα βρίσκουμε σε vintage δαχτυλίδια δεμένα με χρυσό Κ18, σε σκουλαρίκια ροζέτες με μπριγιάν ή και συνθετικές πέτρες (ζιργκόν), σε μενταγιόν με μαργαριτάρια και διαμάντια αλλά και σε minimal κοσμήματα, που ακολουθούν τις τελευταίες τάσεις της μόδας.

ΤΟΥΡΜΑΛΙΝΗ

Πανέμορφο ορυκτό με τεράστια ποικιλία χρωμάτων από άχρωμο ροζ, μπλε έως πράσινο, κίτρινο, καφέ, μαύρο και πολύχρωμο με ζωνώδη διάταξη χρωμάτων.

Οι πολύχρωμοι λίθοι είναι εύθραυστοι στα όρια αλλαγής των χρωμάτων και χρειάζονται προσοχή στη μεταχείριση τους.

ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

Τα πολλά διαφορετικά χρώματα της τουρμαλίνης είναι ικανά από μόνα τους να στολίσουν ένα multi coloured δαχτυλίδι ή ένα σταυρό κοκτέιλ. Οι ζωηρόχρωμες πέτρες δένονται με χρυσό Κ18 ή και με λευκό χρυσό Κ18 σε κοσμήματα σινιέ από την εποχή των ‘80ς έως εξαντρίκ σκουλαρίκια και βραχιόλια που αποπνέουν το δυναμισμό του 21ου αιώνα.

ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ

amethystos

Ο χρυσός δεν μαυρίζει και δεν προσβάλλεται από τα περισσότερα χημικά προϊόντα. Θέλει προσοχή από τα χτυπήματα και από την απόξεση γιατί σημαδεύεται από γρατζουνιές και χάνει μέρος της λάμψης του με το χρόνο και την κακή καθημερινή χρήση.

ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

Οι ζωηρόχρωμοι μωβ αμέθυστοι δένονται συχνά με rose quartz, ακουαμαρίνες και rock crystal σε ωραίους βαπτιστικούς σταυρούς και σε πολύχρωμα δαχτυλίδια. Trendy μακριά μενταγιόν και μακριά κολιέ δεμένα με μαργαριτάρια εναλλάξ και πολύχρωμες τουρμαλίνες είναι σίγουρα must για κάθε γούστο. Και βεβαίως τι ωραιότερο από ένα set αντρικά μανικετόκουμπα με αμέθυστους σε καμποσόν κοπή ή ένα κομπολόι με χάντρες από αμέθυστο και ασήμι.

ΚΟΡΑΛΛΙ

Τα κοράλλια είναι η ομορφιά της θάλασσας, ο σκελετός μικροσκοπικών θαλάσσιων ζώων που ονομάζονται πολύποδες του κοραλλιού και ζουν σε αποικίες με τη μορφή δενδρυλλίου.

Η κόκκινη ποικιλία αξιοποιείται στην κοσμηματοποιία εδώ και αιώνες. Χρησιμοποιείται στη φυσική του κατάσταση ή επεξεργασμένο σε καμποσόν, σε χάντρες ή σε γλυπτική. Βεβαίως, τα χρώματα του ποικίλουν από κόκκινο, ροζ, λευκό, μπλε και μαύρο. Το κοράλλι πρέπει να προστατεύεται από απόξεση, ζέστη, ιδρώτα, αρώματα και καλλυντικά που αλλοιώνουν το χρώμα του και κάνουν το κοράλλι να φαίνεται σαν παλιό.

ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

Συνήθως, το κοράλλι το βρίσκουμε σε folklore, σε oriental και σε antique style κοσμήματα δεμένα με κίτρινο χρυσό Κ18. Στην τελευταία δεκαετία όμως έχουμε μια καινούργια αισθητική minimal, stylish, trendy. Έτσι, έχουμε πανέμορφους σταυρούς, εντυπωσιακά μεγάλα ακανόνιστα μοτιφ, κρεμαστά σκουλαρίκια και δαχτυλίδια με cameo. Ιδιαίτερης αισθητικής είναι ο συνδυασμός των κοραλλιών με μαργαριτάρια, τυρκουάζ και λάπις λάζουλι.